< Go back

Usminket

Forestil dig det usminkede portræt. Forestil dig en prominent kvindelig rollemodel – lige som hun er. Ingen makeup. Ingen retouch. Ingen styling. Portrætteret som naturen har skabt hende.
Hver dag møder vi kvinder i det åbne rum. Vi møder dem på den kulturelle scene, i politik og i medierne. Sjældent bliver disse kvinder vurderet udelukkende på deres kompetencer og resultater, men i den grad også på deres fremtræden. Dette sætter nye standarder for, hvordan vi ser kvinder og vores opfattelse af skønhed. Vi lever i en verden med rig mulighed for, at skabe og understrege vores personlige udtryk på forskellige måder. For de fleste kvinder, er morgenritualet tæt forbundet med den tid de bruger foran spejlet for, at understrege deres personlighed, styrke, rolle eller position. Det sætter en standard for de værdier vi forbinder med den kvindelige rolle – og hvad vi forbinder med skønhed. For nogle er masken af makeup endda så vigtig, at de vælger permanent makeup eller kirurgi.
Men hvad vil der ske, hvis vi fjernede alt, hvad der kan fjernes? Hvis vi tillod disse stærke og smukke kvinder, at stå fuldstændig usminkede og vise dem lige som de er? Kan vi præsentere en serie billeder af rollemodeller, der kan inspirere til identifikation og reflektion? Og hvis ja, ville vi så være i stand til, at ændre opfattelsen af skønhed?
Vi lavede dette projekt sammen med 60 fantastiske kvinder. De var modige og for en del var det faktisk svært, at blive fotograferet uden makeup. Dette projekt er ikke et opgør mod makeup, men en hyldest til stærke og uafhængige kvinder, der er klar til at skille sig ud og vise verden, at du er smuk lige præcis på den måde du er skabt.
Vi ville med denne bog og udstilling skubbe lidt til debatten om skønhed – og vi lykkedes. Den har skabt debat og fået taletid på mange af de danske medier – og forhåbentligt også hjemme i stuerne i det danske hjem.
Untitled-1